Powered By Blogger

maanantai 26. kesäkuuta 2017

Täydellinen juhannus




JUHANNUKSEN ODOTUKSET .......................

Ihanaa, kesä tuoksuu ja joka paikasa on viheriää. Vuojen perinteisintä juhlaa joulun ohella on ootettu ja viimein tuliki sen aika! Juhannuksen viettoon lähettiin isolla ryhymällä ystäviä ja sukulaisia. Hiljanen järven ranta ja vaalianviheriät koivut oottelivat jo reipasta porukkaa viettämään ihanaa, harvinaista laatuaikaa loistavasa seurasa ja nautiskelemaan grilliherkuista. Ilmassa tuoksu jännitys (pieru?), vaikka paikka ja porukka oli tuttuja, juhannuksessa on oma taikansa.


Perinteiseen onnelliseen juhannukseen kuuluu tietenki ainaki, että valvotaan aamuun asti valakoset villapaijat olkapäillä nuotiolla ilosia lauluja lauleskellen, yks porukasta on taitava kitaransoittaja. Ruokavalikoima on aina suuri, vähän liianki! Tarjolla on erilaisista makkaroista kaloihin, grillipihveistä erilaisiin kasviksiin ja uutuuskokeiluihin, tänä kesänä testisä oli grillattu vesimeloni! Raikkaat salaatit ja tuoreet marjat täydentää aterian! Lätyt paistetaan aina muurinpohojapannulla ja niiden sissään tulee itetehtyä mansikkahilloa, herkkuper.. suut laittaa vielä vaniljajäätelöäki. Juomat upotetaan katiskaan järven veden viileyteen, josta niitä käyään onkimasa saunomisen lomasa. (Huom! yks katiska riittää koko porukalle) Aah, puusaunaa ei voita mikkään! Ja olipa kiva pelailla mökin pihalla petanqueta ja krikettiä. Miespuoliset heitteli tikkaa puuliiterin seinään ripustettuun tauluun. Voittaja sai syödä ekstralätyn! Hyvä tuurikin kävi, sääsket eivät ole tänä vuonna kimpussa lainkaan. Kaikki juhannustaiatki piti tehä, paitsi ei sentään kieriskellä alasti missään punkkiheinikosa. Ja se auringonlasku järven rannalla, oi että miten kaunista kateltavaa!


Tunneksää mua yhtään? Jos et ja pitää vielä selventää, niin kaikki edellämainittu oli sarkasmia.


Onko tää ”Se oikea juhannus”? Näinkö asioitten pitäs mennä? Ei känniriehumisia eikä hukkumisia, ei polliiseja, ei pakastepizzaa. Ei riitoja, ei yksinäisyyttä. Aika monella saattaa mennä aika persiilleenki monen päivän pitunen juhulahumu.


Mites se sun juhannus meni? Kotona siivoillessa ja normihommissa lasten kans? Mökillä makkara suussa? Kylillä kuppia ottamassa? Käyttäyvyitkö? Teikkö juhannustaikoja? Laitetaan tyynyn alle yheksän erilaista juhannusjuomaa ja mitä näitä nyt on? Vai menikö sun juhannus justiinsa niinkö tuolla aiemmin mainitusa Strömsön kesäyön unelmasa?


Mulla ei. Mää olin koko juhannuksen alakaen keskiviikko-illasta kotona nelijän seinän sisällä muun perheen kans. Pikkuhilijaa seinätki alako taipuun sissään päin ja kaikki alako käyä levottomiksi. Ei käyty missään. Ees kokolla.


Alotin kuuen päivän juhannusvappaani nukkumalla pitkään ja käymällä hierojalla. Sen jäläkeen oon  istuskellu kahavikupin kans vaihtelevasti sohovalla tai pihalla, ilimasta riippuen. Lapset on käyny kavereillaan leikkimäsä ja mää oon pessy pyykkiä ja tiskiä. Pihahommiaki oli.


Yritin mää leipuakki, vaan se, mikä kuvitelmisa nosti veen kielelle, oliki todellisuuesa jotaki ihan muuta. Raparperi-murupiirakka muuttu uunisa frisbeegolfkiekoksi ja pettymyksen kyyneliä nieleskellen rapsutin päältä raparperi-muru-osiota jäätelön lisukkeeksi. Miten joku voiki olla yhtä aikaa raaka ja palanu?! Yks ilta alako tehä mieli grillattua maissia ja kävinki nakkaamasa yhen grilliin sillä aikaa ku pistän lapset iltapalan kautta nukkuun. Säpsähin ja pomppasin sohovalta tunnin päästä: ”Se  maissi unohtu!!” No, siitäki pysty syömään toisen puolen, vain toinen oli palanu mustaksi. Kuiva jippii. Ukko ehotti, etten tekis enää mittään ruokaa, mikä pitää kypsentää.


Kävinhän mää pikku kävelylenkilläki, selailin Elloksen nettikuvastua ja kippasin viiniä iltasin ku lapset oli menny nukkuun. Lasten kans harjoteltiin pesislyöntejä ja leikkasin nurmikon avojaloin. Siitä tykkäsin. En syöny kö yhen  makkaran, en teheny juhannuslättyjä, en –taikoja. Saunasa käytiin. Piin villasukkia ku paleli.


Todellaki rauhallinen juhannus. Ei suurempaa draamaa mutta voi surkia, oikeesti, ihan h♯*¥☻¡n tylsää.
Valivali.


Eiköhän sitä äksöniä ala tulla ku työt alakaa ja ehkä jotain muutaki.. mutta siitä kuulet myöhemmin. Adios!
......... JA JUHANNUKSEN TODELLISUUS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ite oot mieltä?